взяти
кредит

11.01.2022

«Інвестуй з пінгвіном» серія друга: депозити чи облігації?

Інвестиції – це поширений у всьому світі інструмент збереження та примноження власного капіталу. Розумітись на цьому виді пасивного доходу не лише корисно, а й вкрай вигідно. Саме тому наш Кєша вирішив написати кілька статей на цю тему та пояснити що до чого у світі інвестування. Сьогодні другий матеріал із серії «Інвестуй з пінгвіном» у якому піде мова про таки інструменти примноження капіталу як депозити та облігації.

Почнемо розглядати заявлені питання саме з депозитів. Відразу варто зауважити, що на відміну від прикладів у минулому матеріалі – це радше можливість зберегти та не втратити свої гроші. Звідки саме таке твердження? Все дуже просто: наразі відсоткові ставки на депозити у національній валюті тримаються на рівні 11% річних, у доларах – 2%. Тоді як інфляція за минулий рік склала 10.2%. Проте, не дивлячись ні на що, депозити – як були, так і залишаються чи не найпопулярнішим видом інвестицій. Це зумовлено тим, що депозити наразі простий та зрозумілий для всіх українців інструмент інвестування капіталу.

Така ж ситуація і з ОВДП. Завдяки державним облігаціям ви зможете зберегти свої гроші, оскільки їхня дохідність знаходиться у межах – 10-12% у національній валюті та 2-3% у доларах.  

Головною перевагою ОВДП є простота, адже придбати їх можна мало не за допомогою мобільного додатку. Власне облігації внутрішніх державних позик України – це цінні папери, які випускає Національний Банк України. Бувають вони трьох видів: довгострокові – з терміном понад п’ять років, середньострокові – від одного до п’яти років та короткострокові – до одного року. Найпопулярніші серед вітчизняних інвесторів середньострокові та короткострокові. І хоча ОВДП придбані, наприклад, терміном на сім років принесуть більше грошей інвестору та це не додає їм популярності.

Порівнюючи депозити та державні облігації слід виділити кілька переваг останніх, а саме:

  1. Відсоткові ставки ОВДП на кілька відсотків вищі за депозитні.
  2. Дохід від державних облігацій не обкладається 18% податком.
  3. Виплата вартості облігацій та відсотків за ними гарантуються Україною, у той час, коли депозитні вклади гарантуються лише на суму до 200 тисяч гривень.

Кєша сподівається, що ці поради стануть вам у пригоді та допоможуть примножити ваші статки. А у разі, якщо у вас виникнуть будь-які фінансові труднощі – просто перейдіть за посиланням https://bit.ly/3Hqo8oG та він допоможе вам вже за п’ять хвилин!

До списку новин